Siła w aronii!

Produkujemy najwięcej na świecie aronii, jednak sami niezbyt doceniamy jej niezwykłą moc oczyszczającą i zdrowotną. Warto wiedzieć, że roślina ta, jako jedyna na świecie odporna jest na działanie toksyn i substancji szkodliwych. Wszystko to za sprawą składnika, jakim jest- antocyjan.

Jedynie owoce poddane odpowiedniemu przygotowaniu- w drodze jonizacji ujemnej, oczyszczają organizm. Pół szklanki rozcieńczonego soku z aronii dziennie wystarczy, by ochronić organizm przed chorobami układu krwionośnego, w tym miażdżycy. Około dwumiesięczna kuracja, jak potwierdzają badania, wystarczy, by uregulować ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu. Aronia czarnoowocowa to najbogatsze źródło: flawonoidów, fenylokwasów oraz antocyjanów. Roślina ma silne działanie antyoksydacyjne, niszczy występujące w nadmiarze tzw. wolne rodniki. Sok z aronii wspiera osoby, cierpiące na cukrzycę typu II- reguluje poziom cukru we krwi. Stanowi świetnie wsparcie przy chorobach cywilizacyjnych i wzmacnia cały organizm.

Świeże owoce nie smakują zbyt dobrze, ze względu na cierpki smak. Najczęściej spożywana jest w postaci soku lub nalewek. Najlepiej, gdy wytworzona są w niskiej temperaturze, wtedy zachowuje swoje cenne właściwości.