Ostatnio ludzie zaczęli spożywać więcej różowej soli, ponieważ uważa się, że jest ona zdrowsza, ale czy rzeczywiście jest lepsza od soli morskiej lub stołowej? Sól kuchenna jest wydobywana z kopalni soli w procesie rafinacji, który powoduje, że traci ona większość swoich właściwości i minerałów.
Zawartość chlorku sodu w soli kuchennej jest dość wysoka, co może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ciśnienie krwi, jeśli jest spożywana w nadmiarze. Sól morska zawiera jednak minerały, takie jak potas, żelazo i cynk, ale ostatnio w jej składzie znaleziono cząsteczki plastiku.
Wynika to z obecnego zanieczyszczenia mórz i oceanów, które spowodowało, że sól morska może zawierać metale ciężkie i cząsteczki plastiku. Z tych wszystkich powodów różowa sól himalajska byłaby lepszym wyborem, ponieważ zachowuje wszystkie właściwości i jest nieskażona, a także ma niską zawartość sodu.
Korzyści z różowej soli himalajskiej:
- Poprawia problemy z oddychaniem. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i pomaga w likwidacji niedrożności nosa,
- Równoważy poziom PH organizmu. Reguluje również zawartość wody w całym organizmie,
- Poprawia pracę układu trawiennego, ponieważ wspomaga wchłanianie pokarmu przez przewód pokarmowy,
- Zapobiega skurczom mięśni, takim jak skurcze nóg i poprawia zdrowie naczyń krwionośnych,
- Jest dobra dla skóry. Jest ona stosowana w leczeniu trądziku i przywrócić zdrowie skóry. Ponadto ma działanie antyoksydacyjne i odmładzające. Reguluje również poziom cukru we krwi i pomaga zmniejszyć oznaki starzenia się, co prowadzi do zwiększenia wytrzymałości kości,
- Reguluje ciśnienie krwi,
- Reguluje sen i wspomaga zasypianie,
- Pomaga utrzymać libido i pokonać impotencję.
Różową sól himalajską stosuje się nie tylko do gotowania, ale także do produkcji naturalnych kosmetyków jak i przy zabiegach spa.