Dlaczego warto wybrać himalajską sól różową zamiast soli morskiej czy stołowej?

Ostatnio ludzie zaczęli spożywać więcej różowej soli, ponieważ uważa się, że jest ona zdrowsza, ale czy rzeczywiście jest lepsza od soli morskiej lub stołowej? Sól kuchenna jest wydobywana z kopalni soli w procesie rafinacji, który powoduje, że traci ona większość swoich właściwości i minerałów.

Zawartość chlorku sodu w soli kuchennej jest dość wysoka, co może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ciśnienie krwi, jeśli jest spożywana w nadmiarze. Sól morska zawiera jednak minerały, takie jak potas, żelazo i cynk, ale ostatnio w jej składzie znaleziono cząsteczki plastiku.

Wynika to z obecnego zanieczyszczenia mórz i oceanów, które spowodowało, że sól morska może zawierać metale ciężkie i cząsteczki plastiku. Z tych wszystkich powodów różowa sól himalajska byłaby lepszym wyborem, ponieważ zachowuje wszystkie właściwości i jest nieskażona, a także ma niską zawartość sodu.

Korzyści z różowej soli himalajskiej:

  1. Poprawia problemy z oddychaniem. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i pomaga w likwidacji niedrożności nosa,
  2. Równoważy poziom PH organizmu. Reguluje również zawartość wody w całym organizmie,
  3. Poprawia pracę układu trawiennego, ponieważ wspomaga wchłanianie pokarmu przez przewód pokarmowy,
  4. Zapobiega skurczom mięśni, takim jak skurcze nóg i poprawia zdrowie naczyń krwionośnych,
  5. Jest dobra dla skóry. Jest ona stosowana w leczeniu trądziku i przywrócić zdrowie skóry. Ponadto ma działanie antyoksydacyjne i odmładzające. Reguluje również poziom cukru we krwi i pomaga zmniejszyć oznaki starzenia się, co prowadzi do zwiększenia wytrzymałości kości,
  6. Reguluje ciśnienie krwi,
  7. Reguluje sen i wspomaga zasypianie,
  8. Pomaga utrzymać libido i pokonać impotencję.

Różową sól himalajską stosuje się nie tylko do gotowania, ale także do produkcji naturalnych kosmetyków jak i przy zabiegach spa.